Различни и интересни са яйцата боядисани с каркаде.  Миналата година за първи път опитах този начин на боядисване и поради големия интерес ви го споделям. Боядисването на Великденските яйца с каркаде е лесно и забавно, но трябва да си набавите насипен чай каркаде (хибискус). Продава се в някои специализирани магазини за чай и подправки, а може да се поръча и по интернет. За по – наситен, ярък и красив цвят използвайте бели яйца.

   БОЯДИСВАНЕ НА ЯЙЦА С КАРКАДЕ (тъмносините яйца):

– 10 бели яйца

– 50 грама насипен чай каркаде

– 1 супена лъжица ябълков оцет

– вода

В подходящ съд на един ред сложете добре измитите яйца. Добавете чая каркаде, сипете вода (да покрие яйцата) и оцета. Варете на средна температура 10 -12 минути, след като заври водата. Махнете съда от котлона. Може да извадите яйцата веднага или да ги оставите във водата за повече време, до получаване на желания от вас цвят. Колкото по – дълго стоят яйцата в отварата, толкова по – тъмен цвят ще се получи.

На снимката виждате тъмносини яйца – боядисани с чай каркаде, шарени – боядисани с лук и каркаде и жълти – боядисани с куркума.

БОЯДИСВАНЕ НА ЯЙЦА С ЛУК И КАРКАДЕ:

– 10 бели яйца

– люспите на една глава жълт лук

– 1/2 лист (10х10 см.) бяла хартия

– 10 парчета от тънък дамски чорапогащник

– 50 грама насипен чай каркаде

– 1 супена лъжица ябълков оцет

– вода

Нарежете люспите на лука и хартията на дребни парченца, смесете ги. Измийте яйцата с топла вода. Леко влажните яйца оваляйте в ситно нарязаните лук и хартия, завържете стегнато в парчетата чорапогащник и продължете същата процедура, както за боядисване на яйцата с каркаде.

БОЯДИСВАНЕ НА ЯЙЦА С КУРКУМА:

– 10 бели яйца

– 2 чаена лъжички куркума на прах

– 1 супена лъжица ябълков оцет

– вода

Процедурата е същата, само заменяте чая каркаде с куркума. Може да направите шарени яйца и с куркума и лук.

Посрещнете най – светлия празник с вашите красиви Великденски яйца, боядисани с природни средства! Бъдете здрави и весели празници!

Всички снимки и текстове към тях са авторски! При използването им е задължително даването на линк към рецептите в блога!

 

2