Много, много обичам слънчевото гръцко лято.  С топлото и чисто море, красивите плажове, белите къщи и маслинови горички и разбира се с вкусната и различна кухня. Харесва ни да си приготвяме сами обяда. Още на плажа се снабдяваме с пресни плодове – ароматни пъпеши, дини, грозде, праскови и смокини – директно от камиона на производителя. Близо до вилата е пекарната, купуваме прясно изваден от фурната хляб – ухаещ на масло. С добра организация бързо приготвяме чудна трапеза. Каква е тя? Ето:

ГРЪЦКА САЛАТА – ХОРИАТИКИ ( селска ) – домати, краставица, зелена чушка, червен лук, сирене “ Фета“, маслини „Каламата“, зехтин, балсамов оцет, сол, сух риган

ЦИПУРА НА ФУРНА ВЪРХУ СОЛ – прясна ципура, морска сол, резени лимон и див лук

ГРЪЦКА МУСАКА – кайма, картофи, патладжани, домати, лук, чесън, бяло вино, зехтин, канела, магданоз, сол, пипер, бешамелов сос и сирене “ Кефалотири“ ( пармезан )

ПАНИРАНИ КАЛМАРИ – кръгчета калмари, брашно, яйца, галета, черен пипер и сол

ПЪРЖЕНИ СКАРИДИ – скариди, зехтин, чесън, сол и черен пипер

и още пържени картофки, хляб, плодове и разбира се изстудено узо за наздравица.

Вечерта избираме маса до морския бряг. Близо до нас се плискат тихо малки вълни. В далечината блещукат светлините на други крайморски селища. Всички маси са заети, но сервитьорите са няколко и поръчката ни е взета веднага. Заедно с това на масата вече има панерче с меки филии хляб. Пристига и красивото плато с миди и ориз, печения на скара октопод, салатата и гръцкото вино „Рецина“, което е с аромат на смола от пиния – алепов бор. Пресните плодове са подарък от заведението, с благодарност, че сме избрали точно него. Звучи весела гръцка музика, всички оживено говорят и настроението е страхотно.

Мигове на безвремие, на отмора, на щастие!  Където и да отидете в Гърция, ще е така  – познавам много от курортите и някои острови, навсякъде е прекрасно.

Пожелаваме си отново да дойдем – лятото едва сега започва!

Всички снимки и текстове към тях са авторски!

 

8