Италианските бонбони „Рафаело“ са създадени през 1990 г.  Те съдържат сферична вафлена обвивка, млечна вътрешност с бадем и са покрити с кокосови стърготини.

Сферичната вафлена обвивка аз замених с натрошена на ситно вафлена кора, за да се доближа максимално до вкуса на оригиналните бонбони.Това ги направи  малко по – бежови.  Използвах подсладено кондензирано мляко с ванилия. Половината бонбони направих с бадеми, а другата с лешници, които предпочитаме.

Приготвяла съм бонбоните с два вида кокосови стърготини – по – ситни и по – едри. Няма разлика във вкуса, но на вид са малко по – различни. В зависимост от това какви стърготини ще използвате, количеството им ще варира.

Оригиналните бонбони „Рафаело“ не съдържат шоколад, но аз добавям бял шоколад, което ги прави по – меки, влажни и по – вкусни.

Ако си купите тези бонбони ще видите, че те са сравнително малки, с тегло 10 гр. Бонбоните, които ви представям са с тегло 20 гр. Независимо от големината на вашите бонбони, те ще ви донесат истинска празнична наслада!

  ПРОДУКТИ ( за 30 – 35 бонбона ):

– 1 кутийка ( 397 гр.) подсладено кондензирано мляко с ванилия

– 50 грама краве масло

– 100 грама качествен бял шоколад

– 140 – 180 грама едри кокосови стърготини + 60 грама за овалване

– 30 грама вафлена кора

– 30 – 35 броя цели сурови лешници или бадеми

* Вафлената кора може да замените с вафлена фунийка за сладолед

ПРИГОТВЯНЕ:

Сипете кондензираното мляко в съд с незалепващо дъно.

Загрейте леко на слаб огън, не трябва да кипне.

Прибавете нарязаното на кубчета масло и наситнения шоколад. Бъркайте, докато се разтопят.

Добавете 140 грама кокосови стърготини. Разбъркайте добре, ако лъжицата образува пътечка свалете от огъня. Ако е необходимо добавете още кокосови стърготини. Получава се гъста, лепкава смес.

Добавете към тази смес смлените вафлени кори, разбъркайте.

Прехвърлете в чиста купа, оставете да изстине на стайна температура и  поставете в хладилник за 1 час. Така ще може по – лесно да оформите бонбоните.

През това време пригответе ядките. Лешниците се пекат за няколко минути, докато обвивката им се напука. Изваждат се от фурната и с груба кърпа се обелват.

Бадемите се заливат с гореща вода и се оставят за 10 – ина минути. След което с ножче се маха обвивката. Запичат се на по – ниски градуси за няколко минути.

Оформете топчета, във всяко сложете по една ядка.

Оваляйте всеки бонбон в останалите кокосови стърготини.

Наредете ги в поднос и ги върнете в хладилник за още 2 часа, за да се стегнат добре.

Всички снимки и текстове към тях са авторски! При използването им в медийното пространство е задължително даването на линк към рецептата в блога!

 

12