Плодовите десерти са много подходящи за летния сезон.  Предлагам ви един ароматен и вкусен крем. Той е съчетание от бисквити „Орео“, нежен крем с праскови и шоколадов ганаш. Не се приготвя трудно, а ще останете очаровани от неговия богат вкус.

    ПРОДУКТИ ( за 6 – 8 чаши ):

– 1 опаковка бисквити „Орео “ от 154 гр.

– 500 грама праскови ( след като са обелени и извадени костилките )

– 900 мл. прясно мляко

– 100 грама захар

– 45 грама царевично нишесте

– 200 грама натурален шоколад

– 200 мл. животинска сметана, 30 %

  ПРИГОТВЯНЕ:

Първо пригответе пюре от праскови. Измийте и обелете прасковите, махнете костилките. Нарежете ги на парчета и смелете в блендер или пасирайте. Минете пюрето през цедка, за да не останат едри частици.

Смелете бисквитите и ги смесете с 2 супени лъжици от прасковеното пюре. Разпределете в чаши и заравнете с малка лъжичка. Поставете чашите в хладилник.

В 100 мл. от млякото разтворете нишестето. Останалото мляко загрейте заедно със захарта. Щом заври постепенно добавете разтвореното нишесте при постоянно разбъркване. Продължете да разбърквате за 4 – 5 минути, докато кремът се посгъсти. Прибавете прасковеното пюре без да спирате разбъркването. След 2 минути махнете от огъня. Оставете крема на стайна температура да се охлади. Разбърквайте често, за да не хване коричка. Извадете чашките и върху бисквитената основа насипете от крема, като предвидите място и за шоколадовия ганаш. Върнете десерта отново в хладилник за минимум 2 часа.

Преди да направите ганаша извадете кремчетата от хладилника и оставете на стайна температура за 15 – 20 минути. Начупете в купа шоколада. Загрейте сметаната и преди да заври махнете от огъня. Изсипете я върху начупения шоколад и разбъркайте до еднородна смес. Оставете леко да се охлади. Върху всяко кремче насипете от шоколадовия ганаш. До поднасянето съхранявайте в хладилник.

По желание може да приготвите крем “ Праскова“ и без шоколадов ганаш. Но ако сте любители на шоколада, не го пропускайте!

Всички снимки и текстове към тях са авторски!

11