Този месец за мен е истинска празнична феерия с доста събития и поводи .  Освен , че съм се родила през октомври , както и много мои близки и приятели , преди няколко дни  кулинарната ми страница в социалната мрежа навърши две години . Скоро ще отбележа и първата годинка на блога , но преди това е време да споделя  стотната рецепта в това виртуално местенце  . Надявам се това да е само началото на това кулинарно пътешествие и в идните месеци и години да  успея да ви покажа още много идеи и хубави рецепти .

За днешната юбилейна публикация избрах да ви споделя нещо много любимо , което толкова често приготвям и много обичам , а рецептата знам наизуст още от детските си години . Този течен  шоколад от моето детство е толкова познат , толкова добър и с  неподражаем вкус  , а в същото време се приготвя толкова лесно , че няма как да не ви подсетя , за да си го приготвите и вие .

img_3670

Помня ученическите си години и как почти всеки ден в голямото междучасие аз и моите дружки прескачахме до близкото до школото павилионче , в което продаваха какви ли не сладкиши . Моята поръчка винаги оставаше една и съща – течен шоколад , в малка пластмасова чашка , с малка лъжичка , с наситено кафяв цвят , с любимата ми е най – приятна част – нежната коричка ,  а под нея лъскав и богат шоколад . В юношеските ми години дойде време да си го приготвям сама и тъй като е лесен и винаги се получава си го правя доста често .

Този шоколад според мен е най – вкусен сервиран в малки чашки , но намазан на филийки също е добра закуска , може да го използвате и за слепване на бисквити и дори в торти .

img_3661-4

ПРОДУКТИ : ( за 4 порции )

– 250 грама сухо мляко

– 30 грама тъмно какао

– 180 грама захар

– 200 мл . вода

– 125 грама ( 1 малко пакетче ) масло

img_3658-2

   ПРИГОТВЯНЕ :

Смесете сухото мляко и какаото и ги пресейте заедно в купа .

В малък огнеупорен съд сипете захарта и водата . Загрейте на слаб огън , докато захарта се разтопи .

Прибавете нарязаното на кубчета масло и бъркайте до стопяването му .

Махнете от огъня и оставете съвсем леко да се охлади .

Добавете на струйка течната  смес към сухата , при постоянно разбиване с миксер или телена бъркалка .

Ако желаете вашият течен шоколад да е съвсем гладък веднага го прецедете през едро сито .

Сипете шоколада в четири чашки или прехвърлете в два средни по големина буркана .

Съхранявайте до 2 дни на стайна температура или до седмица в хладилник . Преди използване го извадете малко на стайна температура , за да се поотпусне .

img_3657

Много вкусно , а толкова лесно !

img_3677

 

Всички снимки и текстове към тях са авторски ! Моля , при използването на рецептата и споделянето й в медийното пространство , давайте линк към рецептата в блога !

22