Ревенът става все по – популярен кулинарен продукт.   Това растение е от семейство Лападови и се отглежда като зеленчук. Ревенът е богат на витамини, минерали и антиоксиданти, ниското съдържание на мазнини и калории го правят идеален за диети.  В китайската кухня ревенът е известен от почти 3000 години.   В кулинарията се използват красивите червеникаво – зелени стебла,  по – често  в сладкарството, но може да се добавят и в солени ястия. В Германия много домакини приготвят сладко от ревен. То е с приятен сладко – кисел вкус и може да се консумира самостоятелно или с тестени изделия, а също така да се поднася към печени меса. Аз го приготвям за първи път. Топло сладкото наподобяваше  сладко от дюли, но след като изстина придоби свой уникален вкус, който надмина моите очаквания.

ПРОДУКТИ:

– 600 грама стебла ревен

– 600 грама кристална захар

– сока от половин лимон

ПРИГОТВЯНЕ:

От ревена  отстранете листната маса и корена. Почистете външната тънка обвивка на стеблата. Измийте ги и нарежете на парченца. Прехвърлете в съд ( пластмасов, стъклен или керамичен – да не е метален ), добавете захарта и прясно изцедения лимонов сок и разбъркайте. Поставете в хладилник за една  нощ. През това време ревенът ще отдели много сок. Изсипете всичко в тенджера и сложете на среден огън. Когато захарта се разтопи и ревенът омекне, намалете огъня и оставете сладкото да къкри. Не забравяйте често да разбърквате с дървена лъжица. Сладкото ще започне да променя цвета си и да се сгъстява. Щом получите желаната гъстота, свалете от котлона и разсипете в предварително измити и подсушени бурканчета. Затворете бурканчетата и ги поставете на плота с капачките надолу. Аз варих моето сладко от ревен около час, на втора степен на котлона и получих 3 бурканчета сладко – общо около 900 грама.

Всички снимки и текстове към тях са авторски! При използването на рецептата в медийното пространство е задължително посочването на линк към рецептата в блога!

7