Не пропускайте да си направите вкусно сладко от череши.  Ще ви представя начин, при който плодовете остават цели и сладкото е прекрасно на вкус и вид – истинско лято в бурканчета. Принципно сладката се приготвят, като се варят цели или нарязани плодове със захарен сироп. Това може да стане по два начина. При първия начин плодовете се поръсват с определено количество захар и се оставят да престоят известно време, след което се варят до сгъстяване. При втория начин плодовете се поставят в предварително приготвен захарен сироп и се варят. И при двата начина може да се приложи еднократно или многократно варене. При многократното варене всеки път, когато изстива сиропът, захарта от него прониква в плодовете и не им позволява да се свият. Аз приготвих сладкото по втория начин, чрез многократно варене.

ПРОДУКТИ:

– 1 кг. череши

– 1 кг. захар

– 300 мл. вода

– 1 и 1/2 чаена лъжичка лимонена киселина

ПРИГОТВЯНЕ:

Почистете черешите от дръжките и костилките. Сложете водата и захарта в широк съд на котлона и щом водата заври, оставете за  5 минути и махнете от огъня. Леко охладете сиропа, поставете вътре черешите и оставете за един час. Сложете отново на среден огън, докато сладкото заври, след което намалете огъня и продължете да варите около час. Свалете сладкото от котлона и оставете покрито за 7 – 8 часа. Поставете го отново на огъня и варете още около 40 – 50 минути ( сладкото е сварено, когато капка от сиропа, поставена върху чинийка запазва напълно формата си и не се разлива ). Добавете лимонената киселина, разбъркайте  и след пет минути махнете от котлона. По време на варенето ще се образува пяна, която е добре да премахвате с решетъчна лъжица. Разбърквайте сладкото внимателно, за да не нараните плодовете.

Свареното сладко оставете да изстине напълно, при което плодовете се напояват със сироп. След това насипете в чисти и подсушени бурканчета. От тази доза ще получите два буркана по 500 мл. сладко от череши.

 

Всички снимки и текстове към тях са авторски!

9