Днес ще ви представя един любим десерт в малко по – различен вариант. Винаги, когато видя или приготвям сладък салам в мен нахлуват мили спомени от детството ми. Помня колко много обичах сладкия салам, приготвен от баба и мама. Най – много се впечатлявах от приликите с истинския салам. В ученическите години започнах сама да го приготвям по популярната тогава рецепта. Тя включваше прясно мляко, масло, какао, бисквити и орехи. Години след това в направата на сладкия салам все по – често се използваше натурален шоколад. И в днешната рецепта има шоколад, но в по – малко количество, а млякото е подсладено кондензирано. Това прави сладкия салам достатъчно шоколадов, без да е тежък и твърд, с прекрасен вкус.

ПРОДУКТИ:

– 200 грама бисквити

– 80 грама орехови ядки

– 75 грама масло

– 50 грама натурален шоколад

– 20 грама какао

– 190 грама подсладено кондензирано мляко

ПРИГОТВЯНЕ:

1. В купа начупете бисквитите на малки парченца. Нарежете орехите на средно едри парчета и добавете към бисквитите. Разбъркайте.

2. В малък огнеупорен съд с дебело дъно разтопете маслото и начупения шоколад на слаб огън. Разбъркайте до гладка смес. Прибавете какаото и отново разбъркайте добре. Накрая изсипете кондензираното мляко и бъркайте постоянно, докато сместа заври. Тя ще се сгъсти и ще стане леко лепкава.

3. Изсипете веднага шоколадовата смес върху натрошените бисквити и орехи. Разбъркайте внимателно до гъста смес.

4. Разпределете сместа върху предварително разстлано стреч фолио и оформете на салам. Заедно с  фолиото плъзнете по плота няколко пъти напред и назад, за да се получи добра форма. Прехвърлете в хладилник за мининум 4 часа.

5. Върху хартия за печене наръсете малко пудра захар. Махнете фолиото и оваляйте в нея сладкия салам.

Направете си сладък салам по тази лесна и сполучлива рецепта! Върнете се в детството си или създайте сладка история!

Всички снимки и текстове са авторски! Моля, при споделянето на рецептата в медийното пространство посочвайте линк към рецептата в блога!

 

3