Фокачата е плосък италиански хляб с безброй вариации.  Може да бъде от богати или бедни теста, както солени, така  и сладки. Най – често е вълнообразна, леко жилава, покрита отгоре с билки, но може да бъде и по – богата – с чери домати, песто, моцарела … Прави се с добре втасало тесто, най – малко шест часа, което помага на глутена да се развие. В тази рецепта тестото е доста хидратирано и вместо да се меси  се използват серия от нежни прегъвания. Това помага да се развие по – нататък глутеновата структура и да се образуват мехурчета въздух за нежна среда на хляба. Рецептата е удобна с това, че вечерта може да приготвите тестото и да го оставите в хладилник за през нощта. Дългата ферментация спомага за по – добър вкус и е по – удобно. Сутринта, докато си пиете кафето, оставете тестото да се отпусне, а след това изпечете, за да имате топла фокача за обяд.

ПРОДУКТИ:

– 320 мл. вода

– 1 чаена лъжичка сол

– 1 чаена лъжичка суха мая

– 1 супена лъжица зехтин

– 400 грама брашно

допълнително:

– 2 супени лъжици зехтин

– 1 супена лъжица сух риган

– морска сол, на вкус

– чери доматчета

– микс маслини

ПРИГОТВЯНЕ:

1. В купа сипете хладката вода и  прибавете солта, сухата мая и зехтина. Разбъркайте добре. Постепенно  прибавете брашното, като бъркате с дървена лъжица. Ще получите меко тесто. Покрийте купата с капак и оставете на стайна температура за 40 минути.

 2. Махнете капака на купата и с помощта на навлажнена шпатула  направете няколко сгъвания на тестото от краищата към центъра. Отново похлупете и прехвърлете в хладилник за през нощта.

3. На следващия ден извадете купата с тестото и оставете за час и половина на стайна температура.

4. Намажете със зехтин тава с размери 20 х 15 см. Прехвърлете тестото и с ръце го разстелете по дъното. Полейте със зехтина и с пръстите на ръцете направете вдлъбнатинки. Гарнирайте с морска сол, чери домати, маслини и риган.

5. Печете в предварително загрята фурна на 230 градуса около 30 минути.

С тази лесна рецепта за фокача без месене всеки може да пренесе италианската кухня в своя дом. Поканете слънчева Италия на трапезата си!

Всички снимки и текстове са авторски! Моля, при използване на рецептата и споделянето ѝ в медийното пространство посочвайте линк към рецептата в блога!

 

 

 

 

 

1