Чешката Коледа не би била пълна без тези нежни сладки.  Те се пекат във всяко семейство в Чехия и са най – популярния вид коледни сладки там. Приготвят се 14 дни преди празника и се съхраняват в кутии, като с времето стават все по – вкусни. Състоят се от маслено тесто със смлени ядки, оформят се като полумесеци и се пекат във фурната. Още топли се овалват в пудра захар с ванилия.

ПРОДУКТИ (за около 40 броя):

– 300 грама брашно

– 40 грама пудра захар

– 100 грама смлени орехи

– 200 грама масло

– 2 яйчни жълтъка

допълнително:

– 2 пакетчета ванилова захар

– пудра захар, за овалване

ПРИГОТВЯНЕ:

1. Пресейте брашното в купа. Добавете пудрата захар, смлените на ситно орехи, мекото масло и яйчните жълтъци. Омесете тесто, в началото то ще е ронливо и трудно за събиране, но постепенно ще стане гладко. Не го месете дълго, само колкото да го оформите на топка.

 2. Увийте тестото във фолио за свежо съхранение и прехвърлете в хладилник за една нощ.

3. След като извадите тестото от хладилника го оставете да се поотпусне на стайна температура. Това може да отнеме различно време, според температурата в стаята.

4. Вземете част от тестото, оформете на тънък фитил с диаметър 1 см. Нарежете парченца с дължина 10 –  12 см. и огънете във формата на полумесец или подкова. Гледайте да ги направите с еднаква дебелина, за да се изпекат равномерно. Продължете така и с останалата част от тестото.

5. Подредете сладките в тави върху хартия за печене на малко разстояние една от друга. Печете в предварително загрята на 160 градуса 12 – 15 минути. Имайте предвид, че полумесеците се зачервяват само от долната страна.

6. Оставете чешките рохлички 2 -3 минути в тавите и още топли ги оваляйте в пудра захар смесена с ванилова захар. Работете внимателно, защото са много са крехки. Когато са напълно охладени, подредете в кутии, като сложите хартия за печене между редовете.

Чешките ванилови полумесеци принадлежат към типичните коледни сладки. Аз ги приготвих с удоволствие и добра компания. Моят четириног приятел беше неотлъчно с мен в кухнята и нямаше търпение да опита от ароматните сладки. Направете ги и вие, те гарантирано ще изчезнат първи от празничната маса!

ВЕСЕЛИ ПРАЗНИЦИ НА ВАС И ВАШИТЕ ВЕРНИ ПРИЯТЕЛИ!

Всички снимки и текстове към тях са авторски!

 

 

4