Шоколадовите трюфели традиционно се правят от шоколадов ганаш. Към него могат да се добавят различни есенции, карамел, плодове, ядки и други. С малки допълнения може да приготвите тези симпатични прилепчета. Те са подходящи за Хелоуин. Истинско забавление ще е да включите и децата в тяхната направа. Може да си приготвите и само шоколадови трюфели, които са подходящи за всякакъв празничен повод.

ПРОДУКТИ (за 12 броя):

за трюфелите:

– 175 мл. млечна сметана, 30%

– 25 грама безсолно краве масло

– 200 грама натурален шоколад

– 25 грама млечен шоколад

– 2 супени лъжици какао

– 2 супени лъжици шоколадови пръчици

– 2 супени лъжици кокосови стърготини

за прилепите:

– 6 бисквити „Орео“ (за крилата)

– 24 капки бял шоколад (за очите)

– 12 стафиди (за нослетата)

ПРИГОТВЯНЕ:

За шоколадовите трюфели нарежете шоколадите на ситно и прехвърлете в купа. Загрейте сметаната и маслото в малък съд. Преди да заври сместа свалете от огъня и залейте наситнените шоколади. Разбърквайте до разтопяване на шоколадите и гладка смес. Ако приготвяте прилепчета отделете 1 лъжичка от ганаша, прехвърлете в пош с тънък накрайник и шприцовайте по малко в средата на капките от бял шоколад (за оформяне на очите на прилепите). Останалата смес сложете във фризера за 1 час. Извадете и оставете на стайна температура за 5 – 10 минути. С лъжица загребвайте от стегналата смес и оформете 12 топчета. Оваляйте в какаото, кокоса и шоколадовите пръчици. Вашите трюфели са готови, прехвърлете ги в хладилник до поднасянето.

За прилепите  разделете бисквитите „Орео“ на две, за да имате 12 кръга. Всеки от тях счупете на две. Леко забодете в горната част на трюфелите – за крилцата. Сложете от приготвените очи по две на всеки трюфел и по една стафида за нос. Ако очите или носовете трудно прилепват, прикрепете ги с малко мед или разтопен шоколад.

Пригответе шоколадовите трюфели прилепи до 2 часа преди да ги поднесете, за да имат добър външен вид.

 

Всички снимки и текстове са авторски! При използването на рецептата и споделянето ѝ в медийното пространство, моля посочвайте линк към рецептата в блога!

 

 

2