Ароматното ягодово сладко е предпочитано от мнозина.   Сега е времето да го приготвите. Докато се вари около вас ще ухае на пролет. С добавката на ром ще придадете още една ароматна нотка. Любима моя закуска е топли, ухаещи на масло кроасани, кафе с мляко, парче сирене и купичка ягодово сладко.

ПРОДУКТИ:

– 1 кг. узрели ягоди

– 1 кг. кристална захар

– 20 мл. ром, по желание

– 5 грама лимонена киселина

ПРИГОТВЯНЕ:

Почистете и измийте ягодите. Оставете ги в гевгир да изсъхнат. Нарежете ги на четвъртинки. Поставете ги в неметален съд и напръскайте с рома, ако използвате. Добавете захарта и внимателно разбъркайте. Оставете на стайна температура за три часа. Прехвърлете ягодите със захарта и сока, който се е отделил в тенджера. Поставете на среден огън, след като сладкото заври, намалете котлона на ниска степен. По време на варенето е добре да обирате образувалата се пяна с решетъчна лъжица. Не забравяйте често да разбърквате с дървена лъжица.  Готовността на сладкото проверете с капка върху чинийка. Ако капката не се разлива, добавете лимонената киселина, разбъркайте добре и след пет минути отстранете от огъня. (Имайте предвид, че лимонената киселина ще сгъсти още сладкото ). Топлото сладко прехвърлете в измити и подсушени бурканчета. Затворете и поставете с капачките надолу. Аз варих моето  сладко около час и половина на втора степен на котлона. Получиха се  800 грама ягодово сладко.

Когато отворите бурканчето ягодово сладко неговият вкус и аромат ще ви донесат пролетно настроение!

Всички снимки и текстове към тях са авторски! При използването на рецептата и споделянето и в медийното пространство посочвайте линк към рецептата в блога!

8